Počty prijatých prvákov sú v mestských ZŠ medziročne relatívne stabilné

26.01.2011 Celý región

Vranov nad Topľou 26. januára (TASR) - Zápisy žiakov do Základných škôl (ZŠ) sa v týchto dňoch realizujú aj na území dvoch miest Vranovského okresu, a to vo Vranove a v Hanušovciach nad Topľou.
Školské zariadenia evidujú relatívne stabilné počty zapísaných prvákov, k ich výraznému poklesu či nárastu medziročne nedochádza.
Vo Vranove nad Topľou sa zápisy prvákov do šiestich ZŠ so sídlom na Kukučínovej, Lomnickej a Bernolákovej ulici, ako aj na Námestí Jana Pavla II, Sídlisku Juh i Sídlisku II realizujú od 23. januára do 8. februára tohto roka, informoval TASR vedúci mestského odboru školstva Andrej Krišanda.
Ako ďalej uviedol, na školách dochádza medziročne k miernemu nárastu počtu prvákov, čo môže súvisieť s tým, že tam študujú aj deti z iných spádových oblastí a v posledných rokoch niekoľko obecných málotriednych ZŠ prestalo fungovať. \"Ide napríklad o školské zriadenia v obciach Merník či Michalok, \" vysvetlil Krišanda.
Ako príklad uviedol aj niekoľko čísiel zo ZŠ Kukučínova, kde v školskom roku 2008/2009 študovalo 40 prvákov, o rok neskôr ich bolo 37 a v súčasnosti 42.
V mestečku Hanušovce nad Topľou funguje jediná ZŠ na Štúrovej ulici, ktorú navštevuje v tomto školskom roku 686 žiakov. \"V posledných rokoch sme zaznamenávali medziročný pokles počtu žiakov na základnej škole v priemere o 10 detí, v súčasnosti sa však ich počet ustálil, \" povedal pre TASR vedúci hanušovského školského úradu Martin Socha.
Zároveň dodal, že do Hanušoviec prichádza z okolitých obcí študovať asi 30 žiakov \"z dôvodu, že ich rodičia pracujú v meste, majú tu vytvorené lepšie podmienky na výučbu cudzích jazykov, záujmovo-umeleckú činnosti a môžu navštevovať viacero krúžkov i Základnú umeleckú školu, \" poznamenal.
 

Vyberte región